Sunday, October 30, 2011

BARANGAN ANTIK 

Saya sungguh rasa bertuah kerana dapat melihat barangan antik di rumah Kak Mek di jalan Dato' Sagor Kuala Kangsar. Tujuan asalnya bukan nak tenguk barangan ni tapi kalau dah rezeki katakan tak kemana dari jalan2 kepada  satu pengalaman yang indah yang sukar digambarkan. Jutaan terima kasih kepada Kak Mek yang sudi membenarkan saya merakamkan gambar2 untuk tatapan jenarasi akan datang am nya dan khasnya untuk anak2 saya.

Satu ketika dulu sterika ni lah kita gunakan sebelum ada peralatan yang canggih masa kini.....Kak Mek kata pada saya ramai orang yang berkenan untuk memilikinya namun ditolak dengan baik.....sayang katanya....
ini lah khazanan yang paling berharga bagi dirinya.


Kak Mek tak dapat berbual panjang dengan saya disebabkan ramai tetamu yang datang bertandang kerumahnya. kalau tak silap saya ni adalah pedang samurai peninggalan pemerintahan Jepun masih tersimpan rapi.

.

Barangan tembaga pun banyak tersusun didalam almari, jelas Kak Mek setiap hari raya pasti dia dan anak2nya membersihkan dan menggosok supaya semua barangan tembaga nampak berkilat.


Jam ini pun sudah bertahun2 terletak disudut rumahnya masih gah berdiri dan masih berfungsi....betapa Kak Mek menghargai semua barangan didalam rumahnya.


Lihat saja masih banyak lagi yang belum dapat saya teroka dalam rumah Kak Mek ni.....masa yang tidak mengizinkan dan bukan tujuan asal saya kesini InshALLAH  saya akan datang lagi jika Kak Mek sudi menerima kunjungan saya nanti.

Barangan kaca menjadi koleksi beliau tersusun didalam almari cermin yang juga salah satu barangan antik kesayangan Kak Mek.


Tempayan gambar kepala naga juga menjadi koleksi beliau seingat saya sewaktu kecil2 dulu arwah Ayahnda saya mengisi air mandian untuk kami sekeluarga.....sejuk dan nyaman air mandian tu.....best kan.


Tanduk Rusa yang terletak diatas kepala pintu menjadi hiasan yang unik........


Lampu cemeni ni digunakan pada zaman dulu sewaktu belum ada letrik......lampu minyak tanah ni banyak tergantung didinding dapur rumah Kek Mek. Saya sangat teruja dan seronok dapat pengalaman yang sangat berharga  yang sukar dilupakan Terima Kasih Kak Mek memberi pengalam ni pada saya....sebenarnya rumah Kak Mek sendiri adalah rumah lama yang masih kukuh dan teguh berdiri.....mungkin kayu yang digunakan adalah dari kayu yang baik yang sukar dimakan anai2.

No comments:

Post a Comment